Puszyste ciasto drożdżowe i jagody...uwielbiam takie połączenie, nie tylko zresztą ja.
Jak ono pachnie, szkoda że nie można przekazać zapachu.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu
- 1 łyżka drożdży
- 7/8 szklanki mleka
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 kostki margaryny Kasia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka tłuszczu do formy
- 1 jajko do smarowania ciasta
- 200 g jagód
- 200 g śliwek
- 1/2 szklanki mąki
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiać.W podgrzanym mleku rozprowadzić1/3 mąki oraz drożdże.Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym lekko podgrzać,ciągle mieszając.Dodać resztę mąki i rozczyn.Połączyć wszystkie składniki.Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną ciepłą Kasię i wyrabiać dalej,aż do wchłonięcia tłuszczu.
Ciasto przykryć ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia.Kiedy powiększy dwukrotnie swoją objętość ciasto włożyć do wysmarowanej masłem formy.Na wierzchu posypać jagodami.
I tu mamy niespodziankę ze śliwkami.
Jagód miałam trochę mało więc ciasto podzieliłam na pół i na jednej części mam jagody a na drugiej śliwki.
Przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem,masło podgrzać do konsystencji półpłynnej,wlać do mąki i dobrze wyrobić.Schłodzić w lodówce a następnie zetrzeć na tarce lub pokruszyć.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajem,posypać przygotowaną kruszonką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 190 stopni przez ok.45 minut na jasnozłoty kolor.
Po wystygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Długo robi się ciasta drożdżowe ale myślę że dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto warte jest takich starań.
Rozpływa się w ustach.
Jak wypróbujecie to dajcie znać...ciekawa jestem czy i Wam będzie smakowało.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.