To ciasto zrobiło furorę, polecam.
Wilgotne, puszyste i nikt nawet się nie domyślił że jest w nim burak.
Polecam na wszelkie okazje.
Ciasto "Buraczek" Przepis poszedł na ksero i już wszyscy teraz pieką , są zachwyceni i skoro mamy młodą marchewkę i buraczki to do pieczenia zapraszam i Was. Smakuje trochę jak keks a buraczki przypominają w smaku żurawinę. Składniki: tortownica 22 cm
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka buraków startych na jarzynowej tarce - duże otwory
- 1 szklanka marchewki startej na jarzynowej tarce - duże otwory
- cukier waniliowy - 2 łyżki
- duża garść posiekanych orzechów włoskich
- garść rodzynków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- cukier puder do posypania
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie wymieszać z olejem, dodać buraki i marchew oraz orzechy i rodzynki.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Wymieszać z masą.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Delikatnie połączyć z ciastem.
- Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
- Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis od Ani.
3 komentarze
fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale musze zrobic ola😋
OdpowiedzUsuńOlu polecam, jest pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.