wtorek, 28 czerwca 2011

Ciasto "Buraczek"

Przepis na ciasto dostałam od koleżanki w pracy i jak upiekłam zatargałam je do pracy.
To ciasto zrobiło furorę, polecam.
Wilgotne, puszyste i nikt nawet się nie domyślił że jest w nim burak.
Polecam na wszelkie okazje.
Ciasto "Buraczek"
Przepis poszedł na ksero i już wszyscy teraz pieką , są zachwyceni i skoro mamy młodą marchewkę i buraczki to do pieczenia zapraszam i Was.
Smakuje trochę jak keks a buraczki przypominają w smaku żurawinę.
Składniki: tortownica 22 cm
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka buraków startych na jarzynowej tarce - duże otwory
  • 1 szklanka marchewki startej na jarzynowej tarce - duże otwory
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • duża garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Następnie wymieszać z olejem, dodać buraki i marchew oraz orzechy i rodzynki.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • Wymieszać z masą.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Delikatnie połączyć z ciastem.
  • Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
  • Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis od Ani.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger