Dzisiaj króluje BÓB
Składniki na 3 osoby:
- 100 g ryżu
- 450 g bobu
- puszka kukurydzy
- pęczek koperku
- szczypior
- cebula
- pół łyżeczki kurkumy...ja dałam kilka kropli barwnika spożywczego
- sól, pieprz
- pół kieliszka białego wina
- szklanka wody z gotowania ryżu
- prażone pestki słonecznika (30g)
- prażone płatki migdałowe (30g)
Gotujemy ryż, ale nie rozgotowujemy.
Bób gotujemy na parze przez około 8 minut.
Obieramy z łupinek.
Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w paski bądź kostkę. Dodajemy do niej ugotowany ryż i podlewamy wodą z gotowania. Dodajemy kurkumę lub barwnik, sól i pieprz.
Po 5 minutach dodajemy ugotowany bób i kukurydzę z puszki. Podlewamy winem i posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorem oraz prażonymi na suchej patelni ziarnami i płatkami migdałowymi.
Mieszamy i możemy od razu podawać.
Zostało tylko spróbować chrupiącego dania!
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.