Składniki:
- 4-5 jaj ugotowanych na twardo
- 200 g groszku konserwowego
- 45 g żelatyny w proszku
- 1,5-1,7 litra bulionu warzywnego
- 300 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Odstaw do ostygnięcia.
Jaja ugotuj na twardo.
Dwa pokrój na plasterki a trzy pokrój w ćwiartki.
Połowę groszku wsypać na dno foremki bądź małych foremek.
Rozłóż pionowo ćwiartki jaj.
Zalej 3/4 ilości bulionu z żelatyną.
Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Następnie posyp auszpik pozostałym groszkiem.
Na wierzchu połóż plasterki jaj.
Oddziel 3 - 4 łyżki pozostałej żelatyny a resztą zalej auszpik i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Na końcu wymieszaj śmietanę z pozostałą żelatyną i zalej ostatnią warstwę.
Wstaw na 3 godziny do lodówki.
I to koniec.
Podawaj z łodygami szczypiorku.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.